De er efterhånden blevet en del af gadebilledet i København: Store betonklodser - eller såkaldte betongrise - der skal mindske risikoen for et terrorangreb.
Siden en lastbil påkørte og dræbte 12 mennesker i Berlin i marts 2017, har betongrisene på Københavns Politi og PET’s anbefaling stået i byrummet som en terrorsikring mod lignende scener.
Men nu bliver betongrisene erstattet af granitplinte, der også kan bruges til at sidde på.
Og det har længe været et ønske fra de erhvervsdrivende, københavnere og politikerne i København at få mere permanente løsninger i stedet for de mange betongrise, der hidtil har været anvendt. Det skyldes blandt andet, at de nuværende løsninger skæmmer bybilledet og sender et signal om utryghed.
- Jeg er rigtig glad for, at vi nu har sat gang i arbejdet med at få etableret en række løsninger, der har samme effekt som betongrisene, men ikke skæmmer byen på samme måde som de rå betonelementer. På lidt længere sigt vil vi erstatte en del af betonelementerne med byrumsudstyr som træer, bænke og blomsterkummer, der i endnu højere grad vil blive oplevet som et positivt bidrag til byen, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten.
Forretningsdrivende: "Et æstetisk løft"
De første granitplinter er allerede sat op ved Rundetårn og Rosengården, og i morgen begynder arbejdet ved Langelinie. I alt skal 50 betongrise udskiftes med granitplintene i løbet af oktober.
Og det glæder de forretningsdrivende i Indre By.
- Det er afgjort et æstetisk løft af City med de nye granitplinte contra betongrisene. Jeg set dem opstillet i nærheden af Rosengaarden og Rundetårn, hvor de ikke misklæder områderne på samme måde som betongrisene, siger John Hansen, direktør i interesseorganisationen KBH K.
Genbrugsguld fra byen
Granitten, der bliver brugt til at lave plinte, er genbrug.
De mindre granitplinte er tidligere blevet brugt som bolværk ude ved Svanemøllehavnen, mens de større granitelementer, som blandt andet vil komme op omkring Kvæsthusmolen, er fra den gamle granittrappe, der plejede at lede op til Statens Museum for Kunst.
En del af en større forskønnelsesplan
Københavns Borgerrepræsentation vedtog i august en konkret plan for, hvordan man kan udskifte og udsmykke betongrisene, og granitplintene er den første af en række løsninger, der kan udfylde funktionen som hastighedsdæmpende foranstaltning og samtidig bidrage positivt til byrummet.
Men også andre forskønnende tiltag sættes i værk i løbet af de næste par måneder.
Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at have udskiftet omkring 60 betongrise med plantekummer med blomster eller træer inden udgangen af november. Derudover skal cirka 60 betongrise males, så de falder bedre ind i bybilledet.
Bliv klogere på de hastighedsdæmpende løsninger
- I næste års budget har Københavns Kommune afsat 5,2 mio. kr. til byrumsinventar, som skal beskytte områder med store menneskemængder. Byrumsløsningerne udarbejdes i samarbejde med PET og Københavns Politi
- Ca. 50 betongrise vil blive udskiftet med plinte af genbrugsgranit fra Svanemøllehavn og Statens Museum for Kunst i løbet af den næste måned.
- Ca. 60 betonkummer blive erstattet af plantekummer med blomster og træer.
- Ca. 90 betongrise vil løbende blive forskønnet, så de falder bedre ind i bybilledet.
- Teknik- og Miljøforvaltningen har sideløbende sat gang i udviklingen af nyt byrumsinventar, der skal bidrage til at løse udfordringerne på de mest befærdede steder.
- Samtlige løsninger er godkendt af Københavns Politi.
I sommer blev betongrisene på Rådhuspladsen midlertidig indhyllet i træbænke med blomsterbede. Se videoen herunder: